zondag 23 maart 2014

Als ze me missen, dan ben ik.......!

Jawel…we hebben afgelopen donderdag een vishengel gekocht. Een fraai exemplaar, waarmee we kunnen vissen in zout water en kunnen “pilkeren” vanaf de kant of vanuit een bootje. Bij het pilkeren laat je je pilker (jaja….het lijkt net of we er verstand van hebben nietwaar?) een eind het fjord in zakken en imiteer je met je hengel de beweging van een visje. In de hoop dat een grote vis denkt dat het een écht visje is en er vervolgens in hapt. Pilkers zijn metalen nepvisjes en je hebt ze in allerlei soorten, gewichten, kleuren en vooral prijsklassen. Aan de pilker zit een akelig haakje, met drie scherpe weerhaken eraan.


Gisteren en vandaag hebben we deels vissend doorgebracht, maar tot nu toe met vooral vegetarische vangst. Stukken plant en zeewier namelijk. Hennie ving gisteren een oud schepnet. We hebben één levend wezen gevangen, maar dat heeft Els gauw losgemaakt en teruggezet. Dat was namelijk een prachtige, rode zeester van ongeveer 20 centimeter. Omdat je met je haak laag vist en soms over de bodem sleept, is die zeester er dus aan blijven hangen. Hennie vond het zo zielig, dat ze geen foto heeft gemaakt, maar hij zag er zo uit.


Het zal nog wel even duren voor we de techniek écht onder de knie hebben, maar we vinden het allebei leuk om te doen. Tot nu toe zijn we al twee pilkers kwijt geraakt, die vast blijven zitten aan iets op de bodem (geen zeester), maar dat schijnt erbij te horen. We gebruiken dus maar niet van die hele dure. Vanuit een bootje schijnt het beter te gaan. Overigens zijn we volop aan het kijken op de Noorse marktplaats naar een leuk bootje. Dat gaat er dus op niet al te lange termijn ook wel van komen. We verheugen ons er nu al op om lekker rond te varen door dit prachtige gebied. Beetje vissen, rookoventje mee om de vangst in te roken……genieten! Want het is wel de bedoeling dat de vangst wordt opgegeten. Els heeft vissen leren schoonmaken bij de kookcursussen van De Rozijnenkorf. Doodmaken heeft ze daar niet geleerd, dus dat zal de eerste paar keer wel even lastig zijn (qua techniek en qua dat überhaupt durven te doen…..).



Omdat de Clio in april weer naar Nederland vertrekt, was het ook noodzakelijk om een andere auto te kopen. We hebben hier namelijk echt twee auto’s nodig. Els is 4 dagen in de week met de auto naar haar werk en als Hennie hier op de berg moet blijven zitten, wordt ze er niet echt gelukkiger op. Bovendien heeft ze zelf de nodige afspraken, dus een tweede auto is gewoon nodig. En aangezien we met de Clio ervaren hebben dat die goed vast kan zitten in de modder of de sneeuw, hebben we wederom voor een model met 4WD gekozen (Subaru Justy G3X van 2004). Begin april halen we ‘m op. Dan gaan namelijk ook de autopapieren van de Clio op de post naar Barbara, die de Clio koopt en komt ophalen.


En net toen we dachten dat het voorjaar aangebroken was, kregen we nog een dosis winterweer op ons dak. De afgelopen dagen heeft er een mooie laag sneeuw gelegen en omdat het nét boven het vriespunt was, was het perfecte sneeuw om sneeuwpoppen mee te maken! Els heeft zich samen met een paar kabouters van de barnehage uitgeleefd en een flinke sneeuwpop gemaakt. Toen Els die sneeuwpop vervolgens bij gebrek aan een hoed haar eigen muts op zette, kwamen de kabouters niet meer bij van het lachen. Hennie heeft ook een soort van sneeuwpop gemaakt…..op de papiercontainer.


Onze McFly trekt de hele dag door de meest mooie vogeltjes aan. We blijven aan het bijvullen, al verdenken we de lokale herten ervan om ’s nachts onze vetbollen op te peuzelen. We zien pootafdrukken in de sneeuw en de plastic houder waar die vetbollen inzitten, is opengebeten. Dat zien we toch zelfs de Noorse koolmezen en boomklevers niet doen.


Els heeft afgelopen week contractverlenging gekregen tot half augustus, dus dat is mooi meegenomen. Ze solliciteert inmiddels ook volop op vacatures voor na de zomer, want het is de vraag of ze bij de barnehage kan blijven werken. Gelukkig valt het werk op de barnehage en met de jonge kinderen haar enorm mee. Ze betrapt zichzelf er regelmatig op dat ze ze zelf heel erg lief en leuk vindt. De wat meer “leidinggevende” aspecten van de baan bevallen echter voor geen meter, maar goed, die horen er voor nu gewoon bij en ze zijn qua zwaarte en stress trouwens absoluut niet te vergelijken met hetgeen ze in Nederland gewend was. In de verste verte niet zelfs!
Hennie heeft aankomende woensdag een gesprek met iemand van de kommune (gemeente) die de individuele begeleiding van mensen met een beperking coördineert. Die is uitermate geïnteresseerd in de capaciteiten van Hennie, dus wellicht komt daar voor Hennie een leuke baan uit.

Vorige keer schreven we over de uitnodiging die we van Nora hadden gekregen om met haar Bahai nieuwjaar te vieren. Dat hebben we gisteren gedaan en dat was wederom een heerlijke avond. We waren met 10 personen en Nora had uitgebreid Perzisch gekookt. Superlekker was dat! En we hebben weer een aantal leuke, nieuwe mensen ontmoet, dus zo wordt onze kennissenkring hier steeds groter.    

We kijken ook erg uit naar de komst van eerst Wendy en Robert en daarna Barbara in april! Superleuk dat die ons komen bezoeken! In de zomer verwachten we ook een aantal gasten. We hebben zelf geen plannen om weg te gaan, dus kom gerust deze kant op! Dat vinden we zelf erg gezellig en onze twee pluizenbollen vinden dat ook. Hoe meer volk, hoe meer aandacht en geknuffel denken die namelijk!



Tot de volgende blog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten