zondag 30 augustus 2015

Sara en gezinsuitbreiding

Ze wil er zelf het liefst niks van weten, maar op 23 augustus jongstleden heeft mijn lieve Hennie toch echt de gedenkwaardige leeftijd van 50 jaar bereikt. Omdat ik wist dat ze dat het liefste zou willen vieren met familie en vrienden in Nederland, had ik al maanden terug een verrassingsreisje naar Nederland geboekt. Toen dacht ik nog dat ik dat geheim kon houden tot de dag dat we zouden vertrekken, maar dat is niet gelukt. Ergens in het voorjaar had Hennie het namelijk over haar verjaardag en vertelde dat ze helemaal geen zin had om die hier te vieren, omdat de mensen die ze er graag bij zou willen hebben, er toch niet bij konden zijn. Dikke tranen. Nou ja….toen heb ik dus verklapt dat ze haar verjaardag wél in Nederland ging vieren. Nog meer dikke tranen, maar nu van blijdschap en opluchting.

Terwijl de datum van vertrek naar Nederland naderde, werden er al wel wat meer details onthuld. Er werd regelmatig gepolst of ik er toch wel aan had gedacht om die en die uit te nodigen, of ik er wel aan had gedacht dat nichtje N glutenvrij moet eten, enzovoort. Zelf onthulde ik af en toe ook wat details, zoals dat we in Deventer zouden verblijven en dat het feestje een middag- en avondgedeelte had.

Op 21 augustus vertrokken we met het vliegtuig vanaf Bergen naar Amsterdam. Na aankomst gingen we met de trein naar Deventer (vrijdagmiddagspits…..weer iets dat we écht niet missen…..) en daar aangekomen moesten we een klein stukje lopen naar de B&B in de Walstraat. Mijn voorstel om lekker Thais te gaan eten, werd resoluut naar de prullenbak verwezen. Een patatje oorlog met een frikandel speciaal moest het worden. Vooruit dan maar….de bijna-jarige job bepaalt tenslotte. Het was heerlijk zomers weer, dus niet lang na de vette hap belandden we op een fijn terras op de Brink. Speciaal biertje, bitterballen en oude kaas…..we waren weer thuis!
De volgende ochtend konden we nog mooi even de stad in voor wat inkopen. Mijn ouders waren ook al op tijd naar Deventer gekomen en die hadden ons natuurlijk in no time gevonden in de winkel waar ik graag kleding koop. We hebben met zijn vieren lekker geluncht, samen de laatste dingen gekocht, nette pak gestreken, omgekleed en op naar de feestlocatie. Dat was DOK H2O in het havenkwartier, de gelegenheid waar we ook ons afscheidsfeestje hadden gegeven voor vertrek naar Noorwegen.


Voor het middaggedeelte waren familie en naaste vrienden uitgenodigd. Tuurlijk begonnen we met taart, die we heerlijk buiten op het terras konden opeten. Ergens halverwege de middag heb ik een filmpje laten zien met daarop onze vrienden die hier wonen, zowel Noorse als Nederlandse. Ik had ze gevraagd om een felicitatiefilmpje op te nemen en naar mij te sturen. Ik had vervolgens al die filmpjes aan elkaar geplakt en het resultaat was een film van ongeveer 12 minuten met de meest uiteenlopende felicitaties. Laura en Pier hadden een heel lied geschreven en een Sara gemaakt, Trienke en Ate hadden samen met hun meiden bij ons huis een hilarisch filmpje opgenomen terwijl wij in Ålesund onze nieuwe auto aan het ophalen waren, buurvrouw Raghnild had een soort begrafenisfilmpje gemaakt omdat er toch werkelijk niets in de wereld erger is dan 50 worden en ook de kinderen van de klas waar Hennie vorig jaar werkte feliciteerden haar op geheel eigen wijze. Superleuk! Hennie vond het geweldig. Missie geslaagd.






In het zaaltje dat we tot onze beschikking hadden stond een leuk gemaakte Hennie/Sara pop. Tot laat in de avond bleef onduidelijk wie deze gemaakt hadden, maar het bleken de buurmeiden uit de Oudegoedstraat te zijn geweest. Knap gemaakt! Van mijn ouders kreeg Hennie een unieke pet, met “kapitein Sieslo” erop geborduurd. Ook superleuk! Die gaat op tijdens het varen!



In de avond kwamen nog meer familie, vrienden en natuurlijk onze lieve buren uit de Oudegoedstraat. Wat was het fijn om zoveel mensen weer even gezien en gesproken te hebben. Even “opladen” in Nederland doet ons altijd goed.







De volgende dag vertrokken we rond de middag naar ons hotel bij Schiphol. We overwogen om nog een staartje Sail mee te pakken, maar kozen toch voor het strand van Zandvoort aan Zee. Daar hebben we even lekker uitgewaaid en ontzettend lekker gegeten in een strandtent. En toen zat het er op, want op maandagochtend vertrokken we weer op tijd naar Bergen.

Bij thuiskomst bleek dat de pop die Laura en Pier in hun filmpje gebruikt hadden, pontificaal voor onze deur was gezet. En zeg nou zelf…..je ziet geen verschil! Binnenkort komt er uiteraard nog een feestje voor onze vrienden hier, maar eerst reizen we volgend weekend wéér naar Nederland om een verjaardag te vieren. Dit keer de 65ste van mijn moeder. Dan zien we weer een deel van mijn familie en daar verheugen we ons natuurlijk ook op!


Toen we net een beetje van ons bliksembezoek aan Nederland bijgekomen waren, hoorde Hennie wat piepen in de schuur die grenst aan onze garage. Die schuur is van onze huisbaas en mogen wij niet gebruiken, maar ja……we moesten natuurlijk wel even onderzoeken waar dat gepiep vandaan kwam. Nou…..van vijf hele schattige kleine kittens dus. Oeps. Er zaten er drie beneden en twee op een zoldertje. Na wat op internet gezocht te hebben, kwamen we tot de conclusie dat ze een week of drie oud zijn. Oogjes waren open, oortjes stonden omhoog en ze konden al lopen. Nou ja….rond wiebelen eigenlijk.


Omdat we weten wat de Noorse oplossing is voor een dergelijke vondst (in elk geval hier in het boerengebied waar we wonen), besloten we niks tegen de huisbaas te zeggen. Na wat sms contact met de plaatselijke dierenarts, besloten we maar om ze aan mensen te laten wennen en tam te maken, zodat we ze als ze drie maanden zijn kunnen weggeven. We hadden het vermoeden dat mamapoes de zwart/witte zwerfpoes is, die al vanaf dat we hier wonen rond het huis struint. En dat vermoeden klopte, want de ochtend nadat we ze gevonden hadden, lag zij ze te zogen.

Mamapoes is deels Noorse boskat denken we en dus hartstikke mooi. Maar het is echt een zwerfkat, dus vreselijk mager en bang voor ons. Na de eerste dag, ontdekten we al dat ze bezig was de kittens te verplaatsen naar een gevaarlijke plek. De schuur is dicht en veilig, maar ze had ze verplaatst naar een gedeelte bij een open deur. Omdat het hier stikt van de vossen, leek ons dat een slecht idee. We hebben dus de schuur zodanig gebarricadeerd dat zij er wel in en uit kan, maar een vos er niet in kan komen. Daarnaast zijn we haar gaan voeren op een vaste plek en hebben we een doos met een zachte handdoek neergezet. Inmiddels zijn we een paar dagen verder en mamapoes en kittens liggen veel in die doos en blijven in de buurt van de plek waar we ze voeren. Mamapoes is nog wel wat angstig, maar tolereert zonder probleem dat wij de kittens oppakken en aaien (wat we natuurlijk volop doen). Als we de schuur binnenkomen, komt ze al naar de voerbakjes geslopen. Ze gromt en blaast af en toe, maar doet ons niks.


Gelukkig heeft Hennie een nichtje in Nederland die kattenspecialist is, dus die vragen we zo nu en dan om raad. Ze zei dat het het beste is om ze in huis te nemen, maar dat is niet echt een optie. Ten eerste krijgen we mamapoes nooit zover dat ze dat doet en ten tweede hebben we natuurlijk onze Puk, die dat helemaal niet grappig zou vinden. We gaan nu een paar keer per dag bij ze zitten om ze te voeren en knuffelen en als ze iets ouder zijn, nemen we ze wel af en toe mee naar binnen. Ze komen uit zichzelf naar ons toe en vinden het prima om opgepakt te worden. Dat tam maken gaat dus vast wel lukken en de twee grijze kittens zijn zelfs al gereserveerd! En zeg nou zelf….schattiger bestaat toch niet!


Nog twee zwarte kittens en een zwart/witte kitten te gaan dus! Want hoe leuk en schattig ze ook zijn, we denken niet dat we er zelf een houden. We overwegen namelijk om een hondje te nemen als onze Puk er niet meer is. Die mag uiteraard in alle rust haar oude dag bij ons slijten en hopelijk gaat ze nog heel lang mee. Maar Puk en honden is een slechte combi, dus zolang Puk er is, komt er geen hond. En een nieuwe kat en een hond vinden we wat veel van het goede. Maar goed, we zijn al wel erg verliefd geworden op de zwart/witte kitten (die de boskat genen van mama heeft), dus of we het vol gaan houden om er geen te houden……de tijd zal het leren. Gelukkig hebben we nog tot eind oktober om ervan te genieten en ze op te voeden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten